A díjak története

A gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjak története

A Magyar Batthyány Alapítvány filozófiája szilárd és időtálló, melyhez körülményektől függetlenül tartja magát. Az Alapítvány számára kiemelten fontos, hogy az általa képviselt öt alapérték – Hit, Család, Nemzet, Föld és Közösség – erejét embertársai felé közvetítse.

 

Minden korszaknak megvannak a maga kihívásai, így a mi életünkben is számos olyan feladattal szembesülünk, amelyekre példaértékű egyéni és közösségi válaszoknak kell születniük.  Ez most, 2022-ben fokozottan érvényes: olyan időszakon vagyunk túl, amelyben nem voltak – és nincsenek – kész válaszaink, amelyben kreativitásunkra, tudatosságunkra és rugalmasságunkra ugyanúgy szükség van, mint az összefogás az együttműködés erejére.

 

Az Alapítvány a Díjakat társadalmi célú innováció keretében gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és felesége, gróf Zichy Antónia emléke tiszteletére alapította 2019-ben, és idén harmadik alkalommal adományozz oda olyan kiemelkedő személyeknek, akik nemzetünkért, közösségünkért, a családokért, a magyar anyaföldért és hitünkért példamutató tevékenységet végeztek.

2021-ben a gróf Batthyány Lajos-díjat Kónya Imre, az Ellenzéki Kerekasztalt kezdeményező Független Jogászfórum elnöke, míg a Zichy Antónia-díjat Bogyay Katalin kapta, aki nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlés elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író, diplomata.

 

2021-ben a Magyar Batthyány Alapítvány posztumusz díjakat is odaítélt.

Gróf Batthyány Lajos-posztumusz díjban Balázs Fecó (1951-2020), Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész és zeneszerző részesül. A Díjat fia, Balázs Fecó fia, Balázs Ferenc vette át. Gróf Zichy Antónia-posztumusz díjban Prof. Dr. Zimányi Vera (1930-2021), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karának alapító tagja, egyetemi tanár, majd professor emeritája részesült, akinek neve összeforrt a Batthyány család történetének hiteles kutatásával is. A Díjat, Dr. J. Újváry Zsuzsanna, a PPK történésze, nyugalmazott egyetemi docens, Zimányi Vera szellemi örököse vette át. Mindkét posztumusz Díj átadására az Ünnepélyes Gálán került sor.

 

2020-ban a gróf Batthyány Lajos-díjat Balog Zoltán, református püspök, míg a Zichy Antónia-díjat Dr. Nagy Natália, az Ungvári Egyetem docens asszonya kapta. Ebben az évbe a COVID-19 járvány miatt csak szűk körű hivatalos átadásra volt lehetőség.

 

A jelölések elbírálása a Bíráló Bizottság, míg a Díjak odaítélése a Magyar Batthyány Alapítvány Kuratóriumának feladata. Szeretnénk hagyományt teremteni abból, hogy minden évben az előző évek férfi vagy női díjazottja legyen a díjazás fővédnöke. Tavalyhoz hasonlóan idén is az első férfi díjazott, Balog Zoltán a díjazás fővédnöke és a Bíráló Bizottság tiszteletbeli elnöke.

 

Idén a Bíráló Bizottság tagjai

Balog Zoltán – fővédnök, tiszteletbeli elnök

  1. Bogyay Katalin – tavalyi díjazott, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke
  2. Prof. Dr. Dezső Tamás – a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke
  3. Dr. Fehér Éva – a Terrorelhárítási Központ Egészségügyi Igazgatóságának igazgatója
  4. Prof. Dr. Hermann Róbert – a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese
  5. Prof. Monok István – a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója
  6. Tordai Teri – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész
  7. Dr. J. Újváry Zsuzsanna – történész, mestertanár, nyugalmazott egyetemi docens.

 

A díjazás folyamata

Jelölési időszak és értékelés

A másfél hónapos jelölési időszak (június közepe – július vége) után a Bíráló Bizottság értékeli a beérkezett jelöléseket. A jelöltek listáját és az érvényes jelöléshez szükséges valamennyi dokumentumot – a Jelölőlapot, az Ajánlásokat a szükséges adatokkal és aláírásokkal kitöltve – a Bíráló Bizottsági tagjai megkapják értékelésre.

 

 Határozathozatal

 A Bíráló Bizottság tagjai ajánlást tetsznek 3-3 lehetséges nyertes megjelölésével a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak várományosaira a jelöltek prioritási sorrendjének felállításával. Az Alapítvány Kuratóriuma a Bíráló Bizottság ajánlása alapján minden évben szeptember elején hozza meg döntését a Díjak odaadományozásáról.

 

Batthyány Tematikus Hét

Minden évben október első hetében indul – általában vidéki helyszínen (Felsőörs, Körmend) -a „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarab bemutatásával és szent mise celebrálásával.

 

A Díjak hivatalos átadása

Minden évben az Aradi Vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, október 6-án, a Batthyány-örökmécsesnél hivatalosan felkért politikai szereplő és a sajtó képviselőinek jelenlétében adják át az Alapítvány képviselői a díjazottaknak az elismerést.

 

Ünnepélyes Gála

A Batthyány Tematikus Hét során, a hivatalos átadást követően díszvacsorával egybekötött fogadás az esemény rangjához méltó helyszínen (2020-ban a COVID-19 járvány miatt elmaradt, 2021-ben a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyén, a Lónyay-Hatvany Villában).

Támogató partnereink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek